Zaměstnanci Sberbank se složili na dvoukolo holčičce po opakované onkologické léčbě

Na kolo devítileté Barunce po opakované onkologické léčbě se složili ze svých výplat zaměstnanci společnosti Sberbank. Potřebných 46 tisíc korun vybrali za jediný měsíc. Zástupci společnosti slavnostně předali tandemové kolo Barunce a její mamince v úterý 29. srpna v Olomouci na Horním náměstí před pobočkou Sberbank. Předání podpořila také herečka Národního divadla Taťjana Medvecká a přední česká šansoniérka a herečka Renata Drössler. Maminka Lucie prozradila, že Barunka se na kolo moc těší a plánuje už výlety po Olomoucku.  

Sberbank CZ provozuje Nadační fond, jehož pomocí podporuje především menší projekty, které se snaží zpříjemňovat život a přinášet radost konkrétním lidem. „Příběh Barunky nás velmi oslovil a mezi zaměstnanci měl velkou podporu. Ze svých výplat vybrali 46 tisíc korun na speciální dvoukolo během jednoho měsíce. Tak rychle se to podařilo poprvé. Peníze získali mimo jiné prodejem domácího pečiva svým kolegům, kteří kvůli podpoře Barunky neváhali zaplatit za koláček i dva tisíce korun,“ přiblížila Radka Černá, mluvčí Sberbank CZ.

Barunka Borýsková prodělala náročnou léčbu a lékařům se podařilo zachránit zbytky zraku jednoho oka. „S takovým omezením vidění může Barunka provozovat pouze ty sporty, které jsou pro ni bezpečné. Jednou z možností je jízda na dvoukole, kde díky jízdě s pilotem může aktivně trávit čas na čerstvém vzduchu a bezpečně sportovat,“ vysvětlila Dagmar Sýkorová, členka správní rady Nadace prof. Vejdovského. 

Výrobu a předání kola pro Barunku zprostředkovala Nadace prof. Vejdovského, v níž je paní Medvecká dlouholetou členkou správní rady. Nadace pomáhá lidem s těžkým zrakovým postižením již 25 let, ať už nákupem kompenzačním pomůcek, uhrazením rekvalifikací, stipendií, ale i pořízením přístrojů na léčbu zraku nebo pro včasnou diagnostiku. Renata Drössler se celý život věnuje dobročinnosti a podporuje aktivity Sberbank v této oblasti, bez váhání se proto rozhodla pomoci i Barunce. První Barunčina jízda proběhla po předání kola a instruktáži v přilehlých Smetanových sadech.