Duben přinesl rekordní objem úvěrů na bydlení

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení dosáhl v dubnu 29 miliard korun. Jedná se o druhý největší měsíční objem hypoték za celou dobu statistiky od roku 2014. Meziměsíčně se sice jedná o pokles o 11 miliard Kč, ale stále je to výkon s obrovským náskokem, vyplývá z aktuálně zveřejněných výsledků České národní banky a České bankovní asociace.

Aktuální čísla nyní potvrdila to, co vidíme v každodenní realitě. Lidé totiž stále vyhledávají výhodné hypoteční úvěry k financování nákupu nemovitostí. Sazby navíc dle odhadů očekává pozvolný růst a z pohledu klientů tedy není na co čekat.

Naše zkušenosti říkají, že lidé mohutně investují do vlastního bydlení. Růst zájmu o bydlení v okolí velkých měst, zejména Prahy, pak za poslední rok ukazuje, že karanténa a vyšší využívání práce na home office, změnily preference a nároky na bydlení mnoha Čechů.

Velký zájem o byty a domy potvrzují prodeje našich projektů. Za pouhých osm měsíců od začátku prvního předprodeje projektu East Gardens ve Strančicích u Říčan má své majitele již více než 80 %. Další projekt G Residence v Unhošti na Kladensku je pak již vyprodaný zcela.

Kromě výhod bydlení v blízkosti přírody a výhod nejen v době pandemie, se pořízení rodinného domu či bytu také ukazuje jako zajímavá investice a uložení peněz v nejisté době.  Realit je v prstenci okolí Prahy totiž dlouhodobý nedostatek a investice do nemovitosti v lukrativních lokalitách okolí Prahy může být pro klienty vhodnou volbou, která vložené prostředky s nejvyšší pravděpodobností zhodnotí.

Stejně silné výsledky bylo možné v dubnu sledovat i u refinancování hypotečních úvěrů. Přechody k jiné bance v dubnu dosáhly objemu 9,5 miliardy Kč, což znamená také druhý nejsilnější měsíc v historii statistik ČNB od roku 2014. U refinancování je patrné, že klienti se snaží využít stále výhodných úrokových sazeb, zlevnit si starší hypotéku a snížit měsíční splátky.