Explorio.cz otevírá svůj vyhledávač

Na extrémně silné letní turistické sezoně, kterou očekávají experti na cestovní ruch, nemusí vydělat pouze hoteliéři nebo majitelé penzionů. Nové příležitosti přináší i majitelům chat, chalup nebo apartmánů – právě ubytování pro jednu skupinu bude totiž patřit k nejvyhledávanějším. Vyhledávač ubytování a atrakcí pro rodiny s dětmi Explorio.cz jim poprvé zpřístupní svou platformu. Ještě do startu letní sezony jich plánuje zařadit vyšší desítky alespoň ve třiceti nejexponovanějších lokalitách. Podle Františka Peterky, CEO Explorio.cz, mají noclehy v soukromých rekreačních objektech přinést majitelům stovky milionů korun.

Letošní jarní a letní sezona – pokud to dovolí epidemiologická opatření – bude zřejmě nejsilnější v historii novodobého Česka. Poukazují na to plnící se kapacity hotelů v nejexponovanějších lokalitách i deklarovaná chuť Čechů utrácet za domácí cestování. Na Explorio.cz, vyhledávači, který v letní sezoně dokáže zprostředkovat desítky tisíc noclehů a má statisícovou návštěv, se tak pro doplnění dalších možností ubytování poprvé objeví také chaty, chalupy nebo soukromé apartmány. Zájem o ně se očekává i s ohledem na probíhající epidemii vysoký.

Podle Františka Peterky totiž budou právě rekreační objekty jako chaty, chalupy nebo apartmány na trhu s ubytováním hitem. A to z toho důvodu, že jsou často určené pro jedinou rodinu nebo skupinu a jsou tedy s ohledem na epidemiologickou situaci vnímané jako bezpečné. Roli mohou hrát i případné restrikce, které budou po rozvolnění tento typ objektů upřednostňovat. Peterka odhaduje, že potenciál soukromého ubytování je letos na stovkách tisíc noclehů a obratech v řádu stovek milionů.

“Zejména pro rodiny s dětmi, tedy klientelu, která je v současné době připravena nejvíce utrácet, je chata, chalupa nebo apartmán při hledání dovolené volba číslo jedna. A Česko má obrovskou výhodu: objektů, které je možné letos poprvé bez větších úprav nabídnout k ubytování, jsou desítky tisíc,” zmiňuje František Peterka, CEO Explorio.cz. “Domácností, které v minulosti dobře zrekonstruovaly chatu nebo chalupu či pořídily investiční apartmán, v posledních letech skokově přibylo. Naší ambicí je dát jim nejvýhodnější a nejférovější podmínky tak, aby mohli plně využít příležitosti, které silná sezona přinese.”

Explorio.cz majitelům poskytne kompletní technické řešení od prezentace po rezervační systém. Soukromí majitelé objektů tedy nemusí mít ani vlastní webové stránky, postačí fotografie a informace o výbavě zařízení. Právě tyto parametry budou pečlivě prozkoumány a zařazena budou pouze ta zařízení, která jsou bezpečná a komfortní pro pobyt s dětmi. Samozřejmostí je pak požadavek na zajištění hygienických opatření s ohledem na probíhající epidemii.

Přestože se Expolorio.cz nebrání jakékoli lokalitě v Česku, přednost dostanou ty objekty, které se nachází buď v turisty vyhledávaných regionech nebo mají v okolí dostatek atrakcí pro zajímavé volnočasové aktivity. Klíčové je pro něj doplnit nové kapacity pro hosty v místech, kde se již začínají letní termíny plnit. O chaty, chalupy i apartmány se navíc – díky často jediné ubytované skupině – očekává i díky opatrnosti hostů rekordní zájem. S ohledem na náročnost kontroly objektu při jeho zařazení do nabídky předpokládá Explorio.cz, že do sezony budou chaty, chalupy a apartmány tvořit necelou desetinu ze všech nabízených ubytování.

Velkou výhodou proti dosavadním serverům, přes které je možné chaty a chalupy pronajmout, je možnost přímého cílení na rodiny s dětmi a zařazení do vyhledávání po boku hotelů nebo penzionů. Oproti globálním rezervačním systémům pak Explorio.cz nabízí férovější podmínky – traffic i domluvu a následnou komunikaci se zákazníkem totiž nechává přímo na majiteli zařízení. Pro celou řadu z nich se tak otevírá možnost pro budování vlastní zákaznické báze.